Spiga

"Batman Begins" pe Pro Tv

Batman:Începuturi - sîmbătă 25 octombrie, 21.30, PRO TV

Inspirat din benzi desenate clasice precum “Batman: Year One” sau “Batman: The Long Halloween”, filmul reconstituie transformarea lui Bruce Wayne în supererou, începînd cu frica acestuia de lilieci, moartea părinţilor lui şi călătoria iniţiatică în Asia.

După o serie de tentative de a-l resuscita pe Batman, după eşecul răsunător al lui “Batman şi Robin” (1997), regizorul Christopher Nolan a început în 2003 lucrul la “Batman Begins”, dorindu-şi “o poveste care nu a mai fost spusă”, mai sumbră şi mult mai realistă decît precedentele.

Nolan mărturiseşte că, pentru a descrie maturizarea personajului, a avut ca sursă de inspiraţie filmul “Super­man” din 1978. Tot “Superman” i-a dat ideea să adune în distribuţie, ca personaje secundare, nume importante. Astfel, îi regăsim pe generic pe Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson, Morgan Freeman, Rutger Hauer, Ken Watanabe, Tom Wilkinson şi Katie Holmes (care, din păcate, a fost nominalizată la Zmeura de aur pentru cea mai proastă actriţă).

Cît priveşte personajul principal, Bale a fost ales dintre candidaţi precum Billy Crudup, Jake Gyllenhaal, Hugh Dancy sau Joshua Jackson. Pentru pregătirea rolului, Bale şi-a angajat un antrenor personal care să-l ajute să pună 45 kg pe el în cîteva luni. Faptul că nu suporta costumul lui Batman, în care se sufoca pur şi simplu, l-a ajutat să intre în dispoziţia cerută de rol.

Bale îşi aminteşte: “În costumul acela te transformai instantaneu într-o bestie – aşa cum Batman ar şi trebui să fie – nu un om într-un costum, ci o creatură diferită”. Producătorii şi-au dorit un costum cît mai flexibil, în care eroul să nu pară înţepenit, astfel că rezultatul a fost o combinaţie de neopren, latex, plastelină şi spumă neagră, în timp ce pelerina a fost croită din nailon pentru paraşute.

Pentru construirea noului Batmobile a fost nevoie de o echipă de 30 de oameni, nouă luni de muncă şi cîteva milioane de dolari. Modelul iniţial a fost “sculptat” în spumă de polistiren extrudat, acestuia urmîndu-i o replică din oţel care ajunge la 97 km în cinci secunde, dotată cu motor V8, cauciucuri speciale pentru cursele în noroi şi 65 de panouri din fibră de carbon.

Filmul, turnat în mare parte în Anglia şi Chicago, se bazează pe cascadorii tradiţionale, în defavoarea imaginilor generate pe computer. Totuşi, liliecii care apar în film sînt în totalitate virtuali, cîţiva lilieci morţi (dar adevăraţi) fiind scanaţi pentru crearea de modele digitale.

Cît priveşte conceperea lui Gotham City, designerul a împrumutat elemente din New York, Chigaco, Tokio şi Hong Kong. Pelicula, lansată în iunie 2005, a avut încasări de 370 milioane de dolari în întreaga lume, ocupînd locul trei în topul celor mai bine vîndute filme “Batman” (fiind devansată de Batmanul-ul lui Tim Burton, cu 411 milioane, şi “The Dark Knight”, cea mai recentă peliculă, cu încasări de 988 milioane dolari).

Cu doar o nominalizare la Oscar (pentru cea mai bună imagine), “Batman Begins” este totuşi considerat unul dintre cele mai bune filme din serie, dînd naştere unui trend la Hollywood: acela al întoarcerii la originea personajului. Pe această idee au apărut “Casino Royale”, “Iron Man”, “The Incredible Hulk” sau “X-Men Origins: Wolverine”.

0 comentarii: